Håndværker­foreningens Medalje

Medaljeuddelingen er en af årets vigtigste markeringer af det gode håndværk og ikke mindst de dygtige håndværkere. Her uddeles medaljer til nyudlærte håndværkssvende, som har udmærket sig ved deres svendeprøve.

Medaljeuddelingen foregår tirsdag den 7. maj 2024 på Københavns Rådhus. H.M. Dronning Margrethe er tilstede, og ønsker årets medaljemodtagere tillykke.

Foto: Ricky John Molloy / Rie Neuchs / Thomas Tolstrup.

Vi hylder årets dygtigste nyuddannede håndværkere

Godt håndværk er forudsætningen for mange af de ting, som vi tager for givet i hverdagen, og derfor har vi brug for, at flere dygtige unge mennesker vælger en erhvervsuddannelse. Det ønsker vi at sætte fokus på ved at hylde nogle af de dygtige unge, der er gået håndværkervejen.

Sådan siger Christoffer Susé, adm. direktør i Håndværkerforeningen København.

Legater for 1,1 million kroner

Udover Håndværkerforeningens medaljer bliver der uddelt legater for over 1,1 million kroner fra virksomheder, laug og fonde, herunder Lærlingeforeningen, Direktør Ib Henriksens Fond, Ellehammerfonden samt Fonden Julius Skrikes Stiftelse. Derudover uddeles to rejselegater på hver 100.000 kr. fra A.P. Møller Fondens legat til unge håndværkeres videre uddannelse i udlandet.

”Det har altid været en del af håndværkets DNA at rejse ud i verden for at lære, og lære fra sig. Med uddeling af de to rejselegater fra A.P. Møller Fondens, støtter Håndværkerforeningen København og A.P. Møller Fonden op om en af håndværkets ældste traditioner. Det er vi naturligvis utroligt stolte af,” siger Christoffer Susé.

Uddannet hos hovedstadsområdet erhvervsskoler og virksomheder

De unge håndværkere, der får medalje og legater, er indstillet af de københavnske laug, og har taget deres svendeprøve på hovedstadsområdets erhvervsskoler.

Medaljeuddelingen arrangeres i samarbejde med NEXT Uddannelse København og TEC.

150-årig tradition

Medaljemodtagerne får overrakt enten en sølv- eller bronzemedalje som symbol på en særdeles veludført svendeprøve.

Traditionen med at uddele medaljer går helt tilbage til 1867, og dengang som nu, er målet at få flere unge til at tage en håndværksuddannelse.

Vær med til at hylde de unge håndværkere

Du kan også være med til at hylde årets dygtigste håndværkere. Fx. ved at dele eller like opslag om medaljeuddelingen på de sociale medier.

Du finder Håndværkerforeningen på både FacebookInstagram og LinkedIn. Her vil vi løbende dele opslag og billeder om medaljeuddelingen.

Glimt fra Medaljeuddelingen 2023

Æreshåndværker 2023
Bente Klarlund Pedersen

Læs mere

Om Håndværkerforeningens medalje

Håndværkerforeningen København tildeler hvert år et begrænset antal medaljer, for at hædre dygtige nyuddannede håndværkere. Håndværkerforeningens sølv- eller bronzemedalje kan således tildeles en håndværkersvend, der har gennemført en særdeles veludført svendeprøve.

Traditionen med at uddele medaljer går tilbage til 1867, og dengang som nu, er målet at hædre de dygtigste håndværkersvende, og tilskynde flere unge til at tage en håndværksuddannelse.

  • Håndværkerforeningens medalje er en hædersudmærkelse, som tildeles på baggrund af indstilling fra et laug.
  • Alle håndværksfag under Håndværkerforeningen København kan indstille til Håndværkerforeningen medalje.
  • Hvert fag/laug indstiller det seneste års nyudlærte håndværkere i prioriteret rækkefølge.
  • Håndværkerforeningen sikrer, at alle fag er repræsenteret i medaljetildelingen.
  • Medaljer fordeles forholdsvis imellem fagene ud fra seneste års antal udlærte håndværkere.
  • Håndværkerforeningens medaljer overrækkes én gang om året ved en festlig ceremoni.
  • Tildelingen af medaljen kræver, at modtagerne personligt deltager i ceremonien.

Fagets medalje

I nogle håndværksfag kan en håndværkssvend også modtage fagets medalje i forbindelse med svendeprøven. De to medaljer er dog ikke den samme, og en håndværkersvend kan godt modtage fagets medalje uden at blive indstillet til Håndværkerforeningens medalje.

Fakta

Håndværkerforeningens medalje er tegnet og modelleret af kunstneren Ole Henrik Benedict Olrik i 1865. På forsiden af medaljen ser vi Industrien, siddende med en laurbærkrans i højre hånd. Stemplerne blev skåret af gravør F. Schmalfeld på V. Christensens Sølvvarefabrik, som prægede medaljerne. Få år senere blev fremstillingen af medaljerne overdraget til Den Kongelige Mønt, og i 1963 blev stemplerne nyskåret af Harald Salomon. I dag præges medaljerne af Villadsen Metal & Design.

Medaljeuddelingen arrangeres af Håndværkerforeningen København i samarbejde med NEXT Uddannelse København, TEC og Københavns Kommune, som er vært for ceremonien på Københavns Rådhus.

Læs mere om Håndværkerforeningens Medalje